Astrid Krause – dirigent

Astrid, Duitse van origine, ontdekte al jong haar passie voor klassieke koormuziek en begon dan ook vroeg haar kennis op dit gebied te ontwikkelen. Ze volgde een aantal workshops en cursussen voor dirigenten, o.a. ‘Praxis der chorischen Stimmbildung’ o.l.v. Professor Kurt Hofbauer aan de ‘Bundes-akademie für kulturelle Bildung’ in Wolfenbüttel, Duitsland, een ‘Kurt Thomas Kurs’ in Hamburg en was lid van diverse (kamer-)koren. In 2004 begon Astrid met haar studie solozang aan het ArtEZ-conservatorium te Enschede bij Harry van Berne en Annette Kleine en in februari 2009 voltooide ze met succes haar bachelorstudie. Daarna werd zij toegelaten tot de masteropleiding van hetzelfde conservatorium, waar ze haar studie voortzette bij Harry van Berne en correpetitor Marien van Nieukerken. Hiernaast volgde zij ook lessen bij de Nederlandse mezzosopraan Jard van Nes. In 2011-2012 volgde Astrid de International Liedmasterclasses aan het Koninklijk Conservatorium Brussel o.l.v. Udo Reinemann in samenwerking met diverse befaamde gastdocenten. Tijdens haar zangstudie volgde ze lessen koordirectie bij Kees Stolwijk (hoofdvakdocent koordirectie ArtEZ-conservatorium Enschede) en verdiepte zich in dit vak door middel van masterclasses/privé lessen/ bijscholing bij verschillende dirigenten.

Uiteenlopende programmeringen, het combineren van diverse stijlen en verrassend repertoire kenmerken het werk van Astrid. Ze is graag bezig met het vinden en onder de aandacht brengen van onbekend(er) koorwerk, naast het uitvoeren van grote bekende en geliefde werken. Precisie, plezier en passie typeren haar werk in de wekelijkse repetities. Het werken aan een harmonische en fraaie koorklank, pakkende interpretatie van tekst en muziek en een correcte uitspraak vindt zij net zo belangrijk als het ontspannen en gepassioneerd musiceren en samenwerken.

Astrid is sinds 2013 dirigent van het Soester Kamerkoor Tourdion. In 2014 voerde ze met dit koor en een professioneel orkest het Requiem van Karl Jenkins uit en in 2017 o.a. de Misa A Buenos Aires van Martin Palmeri. In 2018 stond het vrijwel onbekende Requiem van Kim André Arnesen en het Te Deum van Karl Jenkins op het programma.

Tot eind 2016 was Astrid dirigent van Zang- en Oratoriumvereniging Onze Stem in Goor. Met dit koor voerde ze o.a. Vesperae solennes de Confessore van Mozart, Hör mein Bitten van Mendelssohn, Stabat Mater van Rheinberger en andere klassieke werken uit. 

In september 2017 werd Astrid dirigent van het Achterhoeks Bachkoor. Met dit koor voerde ze o.a. het Requiem van W.A. Mozart uit. Op het programma stond ook de ontroerende kantate Ich hatte viel Bekümmernis van J.S. Bach. Onder de naam Cathedral Sounds bracht het koor recentelijk een adventsconcert ten gehore, met o.a. het mooie Dona Nobis Pacem van Peteris Vasks en het motet Merk auf, mein Herz van J.C. Bach.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.