Astrid, Duitse van origine, ontdekte al jong haar passie voor klassieke koormuziek en begon dan ook vroeg haar kennis op dit gebied te verdiepen. Ze volgde een aantal workshops en cursussen voor dirigenten, o.a. ‘Praxis der chorischen Stimmbildung’ o.l.v. Professor Kurt Hofbauer aan de ‘Bundesakademie für kulturelle Bildung’ in Wolfenbüttel, Duitsland, een ‘Kurt Thomas Kurs’ in Hamburg en was lid van diverse (kamer-)koren.

 

In 2004 begon Astrid met haar studie solozang aan het ArtEZ-conservatorium te Enschede bij Harry van Berne en Annette Kleine en in februari 2009 voltooide ze met succes haar bachelorstudie. Daarna werd zij toegelaten tot de masteropleiding van hetzelfde conservatorium, waar ze haar studie voortzette bij Harry van Berne en koorrepetitor Marien van Nieukerken. Hiernaast volgde zij ook lessen bij de Nederlandse mezzosopraan Jard van Nes. In 2011-2012 volgde Astrid de International Liedmasterclasses aan het Koninklijk Conservatorium Brussel o.l.v. Udo Reinemann in samenwerking met diverse befaamde gastdocenten.

 

Tijdens haar zangstudie volgde ze lessen koordirectie bij Kees Stolwijk (hoofdvakdocent koordirectie ArtEZ-conservatorium Enschede) en verdiepte ze zich door middel van masterclasses/privélessen/bijscholing bij verschillende dirigenten in dit vak.

 

Uiteenlopende programmeringen, het combineren van diverse stijlen en verrassend repertoire kenmerken het werk van Astrid. Ze is graag bezig met het vinden en onder de aandacht brengen van onbekend(er) koorwerk, naast het  uitvoeren van de grote bekende en geliefde werken. Precisie, plezier en passie typeren haar werk in de wekelijkse repetities. Het werken aan een harmonische en fraaie koorklank, pakkende interpretatie van tekst en muziek, een correcte uitspraak vindt zij net zo belangrijk als het ontspannen en gepassioneerd musiceren en samenwerken. Veeleisendheid en spontaniteit karakteriseren haar werkstijl.

 

Astrid is sinds 2013 dirigent van het Soester Kamerkoor Tourdion. In 2014 voerde ze met dit koor en een professioneel orkest het Requiem van Karl Jenkins uit en in 2017 o.a. de Misa A Buenos Aires (Misatango) van Martin Palmeri in samenwerking met een strijkkwintet met pianist Sebastiaan van Delft en bandoneonist Martin de Ruiter.

 

Tot eind 2016 was Astrid dirigent van Zang-en Oratoriumvereniging Onze Stem in Goor. Met dit koor voerde ze o.a. Vesperae solennes de Confessore van Mozart, Hör mein Bitten van Mendelssohn, Stabat Mater van Rheinberger en andere klassieke werken uit.

 

In september 2017 werd Astrid dirigent van het Achterhoeks Bachkoor. In het najaar van 2018 heeft Astrid haar eerste grote concert met dit koor gegeven, na een kleiner kerstconcert in december 2017. Op het programma stonden de ontroerende cantate Ich hatte viel Bekümmernis van J.S. Bach en het Requiem van W.A. Mozart. Hierbij werd samengewerkt met het Nederlands Begeleidingsorkest en vocale solisten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.