Misatango (7 mei 2017)

Op zondagmiddag 7 mei 2017 gaf Tourdion een concert dat nog lang zal resoneren in de harten van iedereen die kwam luisteren en van allen die er aan meewerkten. Het concert met de titel  ‘Misatango’ vond plaats in de Heilige Familiekerk in Soest en was uitverkocht! Het publiek heeft kunnen genieten van een gevarieerd en intensief programma van ruim een uur. De algehele leiding werd verzorgd door de dirigent van Tourdion Astrid Krause. Het koor werd begeleid door een voor de gelegenheid samengesteld tangoseptet bestaande uit vijf strijkers, bandoneonist Martin de Ruiter en Sebastiaan van Delft op vleugel. Soliste was de uit Soest afkomstige mezzosopraan Meike van de Linde.

 

De rode draad door het programma werd gevormd door de Argentijnse ‘tango nuevo’. De grondlegger hiervan, Astor Piazzolla, versmolt invloeden uit de klassieke muziek en jazz met de oorspronkelijke tango en creëerde zo de luistermuziek tango nuevo.

 

Te horen was het prachtige Adiós Nonino van Astor Piazzolla, allen wel bekend vanwege de ‘Maxima-traan’. Zeer bijzonder om het speciaal voor het huwelijk van ons koningspaar geschreven arrangement van Bob Zimmerman met een toegevoegde rol voor koor te mogen uitvoeren.

 

Het tangoseptet speelde deze middag verder een prachtige compositie van Martin de Ruiter zelf: de Bonaerense-de Nuestra Señora de Buen Ayre, met de bandoneon in de hoofdrol.

 

Het concert begon met Luminous Night of the Soul van Ola Gjeilo, dat het publiek al op de puntjes van de stoelen deed belanden met mooie dynamiek, lange lijnen en ritmische tussenstukken.

 

Het concert werd afgesloten met de hoofdmoot van het programma: de Misa a Buenos Aires van Martín Palmeri, een zesdelige mis gebaseerd op de tango nuevo. Koor, soliste en orkest zongen en speelden de sterren van de hemel, het uiterste uit zichzelf halend, geïnspireerd door het enthousiasme van de zeer kundige en muzikale dirigent!